Elektro Tehnički Portal

Video izolator

U prošlom projektu smo započeli s temom ground loopa-a, objasnili teoriju ove nepoželjne pojave, kako se locira i opisali izradu audio izolatora. Sada nastavljamo na istu temu i opisat ćemo antenski ili video izolator.

 


 

Continue Reading

12V rasvjeta podruma

 

 
Ako živite u stanu vjerojatno imate u podrumu spremište za bicikle ili neke druge stvari koje nisu za stan. Većinom su izvedene drvenim daskama i ima ih koliko i stanova. Problem je što rasvjeta bude samo u hodnicima među spremištima pa je unutar same prostorije jako slaba. Rješenje je ugradnja još jednog rasvjetnog tijela unutar predmetnog prostora. Najjednostavnije bi bilo položiti kabel od prve razvodne kutije u podrumu te unutar spremišta montirati jednu žarulju na 230V i sklopku kojom bi se palila, ali pošto je rasvjeta podruma spojena na zajedničku potrošnju svih stanara, susjedi bi mogli prigovarati da nepotrebno trošite struju. Iz tog razloga potrebno je pronaći drugo rješenje a jedno od njih je: 

Continue Reading

Svjetiljka na navijanje

 

 

Sigurno u nekoj ladici imate spremljenu baterijsku svjetiljku i kad iz nekog razloga nestane struje i posegnete za njom, ona naravno ne radi zato što je baterija ispražnjena. Da vam se to ne desi rješenje je da napravite svjetiljku sa vlastitim izvorom napajanja opisanu u ovom članku.

Continue Reading

Kućno strukturno kabliranje

Danas je nezamislivo izvesti nekakav poslovni prostor bez instalacija slabe struje. Priključnice za telefon i kompjutersku mrežu se dovode do svakog  radnog mjesta. Riječima struke  izvodi se strukturno kabliranje. Nažalost,  u stambenim prostorima to nije slučaj, iako često postoji potreba za tim. Uzmimo u obzir da današnja domaćinstva često imaju po dva TV-a, dva kompjutera, telefon i u zadnje vrijeme priključak za IPTV (MAXTV). Sve te instalacije se naknadno izvode raznim improvizacijama do pojedinih uređaja, kabeli se zavlače pod lajsne od parketa i laminata, naguraju pod tepih ili iza namještaja. Ukratko, sve je to jako neuredno i uglavnom tehnički neispravno. Upravo iz razloga proširenja instalacija slabe struje u domaćinstvima ukazala se potreba za nekom vrstom kućnog strukturnog kabliranja. Veliki proizvođači informatičke opreme su to prepoznali i nude gotova rješenja uglavnom pod nazivom Home Wiring ili u slobodnom prijevodu kućno kabliranje. Nažalost, takva rješenja su još uvijek preskupa pa ću vam u nastavku teksta opisati jedno jeftinije rješenje s komponentama raznih proizvođača. Investicija je cca 1000kn, ormarić opremljen pasivnom opremom košta oko 500kn, a krajnje priključnice 300-500kn, zavisi za koju se opciju odlučite.

Continue Reading