Elektro Tehnički Portal

iPhone kao generator frekvencije

  
 
U nastavku teksta pročitajte kako od iPhone-a napravit koristan uređaj. Radi se o generatoru frekvencije i to solidnih karakteristika. Kvalitetom će zadovoljiti potrebe elektroničara amatera a biti će dostatan i za osnovna mjerenja i podešavanja u audio tehnici. 
Sastoji se od svega dvije komponente uz pretpostavku da posjedujete iPhone:
- Aplikacije "Freqgen" koja je besplatna i možete je skinuti na Appstoreu
- Adaptera kojeg morate napravit. Izvedba je vrlo jednostavna, a postupak izrade prikazan niže u tekstu.
 

Freqgen


Kao sto sam već rekao aplikacija služi kao generator frekvencije. Radi na području od 20Hz - 20 kHz, te je moguće odabrati valni oblik: sinus, kvadrat, trokut i pila. Zahvaljujući kvalitetnom audio izlazu za slušalice koji je ugrađen u iPhone preciznost frekvencije je jako visoka. Radi se o CD kvaliteti izlaza odnosno o frekvenciji uzorkovanja 44,1 kHz i rezoluciji 16 bit. Frekvencija se odabire upisivanjem numeričke vrijednosti u okvir pomoću tipkovnice, rotacionim izbornikom, pomoću male klavijature na dnu ekrana ili prebacivanjem po oktavama butonima "-octave" i "+octave". Glasnoću ili veličinu amplitude biramo pomoću slidera. Glavni volume koji se podešava pomoću tipkica na lijevoj strani iPhone-a nema veze s ovim tako da bi trebao biti pojačan do kraja prije korištenja. Freqgen neradi čim ga pokrenete, već nakon što sve podesite aktivira se butonom ON-OFF.

 

Utikač


iPhone posjeduje na sebi 3.5mm priključnicu za spajanje slušalica i mikrofona. Kabel koji će mo napraviti koristi upravo nju. Na slici ispod pogledajte raspored kontakata utikača. Sve što treba napraviti je spojiti testne spojnice između mase (Ground) i lijevog ili desnog izlaza za slušalice, ja sam se odlučio za desni (R Audio Out). Bitno je napomenuti da pri tome treba koristiti oklopljeni kabel radi blokiranja vanjskih smetnji.
 
 

Postupak izrade:


Prva stvar koju treba nabaviti je 3.5mm utikač, iPhone koristi verziju s 4 kontakta ali prima i onu s 3  koju možete naći na običnim stereo slušalicama. Upravo sa njih sam upotrijebio utikač i kabel. Potreban nam je samo jedan kabel tako da drugi možete ukloniti. Utikač je tvornički spojen s oklopljenim kabelom tako da ovdje više nemate što raditi, osim ako ne koristite kupovni 3.5mm utikač. U tom slučaju zalemite oklopljeni kabel na njega prema crtežu s rasporedom pinova.

 

 
 
Druga stvar su laboratorijske testne spojnice. Mogu se upotrijebiti i obične krokodil štipaljke. Preporučam ove kao sa slike, jednostavno se zaleme i jako su praktične za uporabu.

 
 
 
Skinite izolaciju s oklopljenog kabela. Oplet odmotajte sa srednje žice i skupite ga u jednu pletenicu.

 
 
 
Na bakrene krajeve nanesite tanke slojeve tinola radi lakšeg lemljenja laboratorijskih spojnica. Pletenicu opleta zalemite na drugu žicu koja će voditi do crne spojnice za masu.

 
 
 
Preko svega toga navucite termo spojnicu (Reychem) radi izolacije i da sve to malo učvrsti. Zagrijite je da se stisne uz kabele i lemne spojeve. Možete koristiti i obični upaljač ako nemate plamenik ili lemilicu na vrući zrak.

 
 
 
 
Zalemite kabele na laboratorijske spojnice. Srednja žica ide na crvenu ili + pol, a oplet na crnu ili - pol.

 
 
 
Kabel je gotov, preporučam da provjerite mjernim instrumentom da li ste sve dobro spojili da iPhone ne baci malo bijelog dima kad ovo spojite na njega.

 
 
 

Kratki video uređaja u radu:
Tags: generator frekvencije, iPhone