Elektro Tehnički Portal

Ispravljač od starog ATX napajanja

 

 

U nastavku članka pogledajte kako od starog PC ATX napajanja izraditi kvalitetan i jeftin ispravljač koji je sposoban dati prilično velike struje na izlazu. Ako vam staro napajanje negdje skuplja prašinu zato što je preslabo da pogoni moderne PC-e ili vam jednostavno više ne treba u nastavku teksta pogledajte kako ga prepraviti u koristan uređaj.

 

Prije nego krenem s opisom izrade napajanja nekoliko riječi o sigurnosti. Važno je napomenuti da kondenzatori mogu ostati nabijeni i desetak minuta nakon što napajanje isključite sa mrežnog napona i većina komponenti  je na potencijalu mreže. Zato OPREZ,  ništa raditi dok se kondenzatori ne isprazne i ako je poklopac napajanja otvoren dok je napajanje spojeno na mrežni napon.

 

Shema i konektori


Na shemi  je prikazano kako spojiti  vodove koji  izlaze iz napajanja ako želite raditi prema mom primjeru. Ništa nije kritično i sve možete prilagoditi svojim potrebama.  Što se tiče boja vodova žuta je 12V, crvena 5V i crna je masa i to je na svim napajanjima isto, s ostatkom boja  zna biti dosta razlika pa je preporuka da boju voda provjerite na koji pin glavnog ATX konektora je spojena. Raspored kontakata (pinout) za dvije vrste konektora je prikazan na slici ispod.  Uglavnom zelena (PS_ON) pali napajanje kada se spoji na masu i siva (PWR_OK) daje signal da je napajanje uključeno i spremno za rad što je iskorišteno za indikaciju rada. Na slici konektora  možete vidjeti i pregršt ostalih napona koji vam možda trebaju na priključnicama.  Neka stara napajanja zahtijevaju minimalno opterećenje inače im regulacija napona ne radi dobro, u tom slučaju ugradite otpornik 10R snage 10W između mase i 5V linije. Ovo nije obavezno i ugradite ga samo ako napajanje ne radi zadovoljavajuće.

 

 

Odabir napajanja


 

 

Bilo koje staro ATX napajanje će biti dobro za ovaj projekt.  Na natpisnoj pločici napajanja provjerite da li performanse odgovaraju vašim potrebama. Na slici je napajanje snage 300W, 12V izlaz može dati struju od 10A što je meni bilo presudno.

 

Ugradnja priključnica


 

 

Kada otvorite napajanje i odlučite koje sve napone želite učiniti dostupnima preko priključnica odredite mjesto gdje će te sve ugraditi. Pazite da sve što ugradite ne dodiruje bilo što unutar napajanja. Rupe je jednostavno izbušiti običnom bušilicom,  a za veće otvore ja koristim modelarsku bušilicu s brusnim kamenom na vrhu kao što su Dremel ili Proxxon. Prekidači i laboratorijske priključnice (buksne) se lako montiraju a 12V auto utičnica je zalemljena na metalno kućište. Na kraju je poželjno obaviti probnu montažu i zatvoriti kućište radi provjere da li je sve uredu.

 

Priprema vodova


 

 

Prvo odsijecite sve vodove koji vam ne trebaju. Bitno je da ih odsiječete što bliže tiskanoj pločici da se ne mogu svinuti i napraviti neželjeni  spoj s drugim vodom ili samom pločicom. Izlaze koji mogu dati velike struje (+12, +5 i +3.3V) možete grupirati radi povećanja presjeka. Time će te osigurat dovoljan presjek za protok maksimalne struje.  Ja sam koristio grupe po 3 voda za priključke na lab. priključnice, po 2 voda za auto priključnicu i po jedan vod za indikaciju rada i paljenje napajanja. Svi vodovi u napajanju su presjeka 20AWG što je približno 0,5mm2. Vodove možete zalemiti ili ih terminirati kabelskim stopicama, a mjesta gdje su ostali „goli“ kontakti poželjno je izolirati. Najbolje termo bužirima i izolir trakom. Na LED za indikaciju rada je direktno zalemljen otpornik i sve izolirano termo bužirom. Prekidač za paljenje možete izbaciti ako vaše napajanje ima već ugrađen prekidač koji prekida mrežni napon. U tom slučaju samo zelenu žicu (PS_ON,  pin 14) kratko spojite na masu.

 

Spajanje


 

 

Nakon pripreme vodova možete ih početi spajati na priključnice. Vodove grupirajte i osigurajte pomoću plastičnih vezica.  Tako sve izgleda urednije ali pravi razlog je u boljem protoku zraka kroz otvore za ventilaciju i boljem hlađenju cijelog napajanja.

 

 

Na kraju montirajte poklopac i još jednom napominjem provjerite da li se nešto od novougrađenih stvari dodiruje s postojećim elementima napajanja. Označite priključnice radi lakšeg snalaženja kasnije. Na slikama vidite isprintane oznake na samoljepljivu naljepnicu već montiranu na kućište ili jednostavnije markerom ili label printerom označite priključnice.

 

Probni rad i testiranje


 

 

Nakon što spojite napajanje na mrežni napon upalite napajanje pomoću prekidača na prednjoj strani. Ako je sve uredu upalit će se zelena (PWR_OK) LEDica koja znači da je napajanje spremno za rad. Multimetrom provjerite napone koje ste odlučili izvesti na priključnice. Napon mora brzo narast do zadane vrijednosti i stabilno ostati na njoj u suprotnom nešto nije uredu s prepravkom ili napajanje zahtjeva opterećenje na +5V liniji.

 

Više slika bolje kvalitete cijelog postupka izgradnje možete pogledati u galeriji:

Tags: ATX, napajanje, ispravljač