Elektro Tehnički Portal

Umjeravanje termometra

 

 

Umjeravanje, baždarenje ili kalibriranje termometra je jednostavan proces koji je poželjno s vremena na vrijeme provesti radi sigurnosti u točnost mjerenja. Proces je sam po sebi jednostavan i možete ga lako provesti u kućnoj radinosti.

Kao i kod klasičnoga umjeravanja potrebna nam je neka referentna vrijednost za koju smo sigurni da je baš te vrijednosti na koju umjeravamo instrument. Mi ćemo se vezati na vrelište i ledište vode kao reference pa će iz tog razloga biti opisane dvije metode. U nastavku teksta je opisano umjeravanje termometra, ali ovaj postupak možete koristiti i za umjeravanje drugih uređaja koji mjere temperaturu.

 

Metoda ledišta vode

Ako u posudu s vodom kao na slikama gore stavimo kockice leda ili još bolje zdrobljeni led, možemo biti sigurni da temperatura vode iznosi 0C. To vrijedi dok s led u potpunosti ne otopi. Bolje je staviti što više leda nego samo par kockica i po mogućnosti koristiti destiliranu vodu. Ostavite pripremljenu mješavinu da odstoji kojih 10min. Prije nego što počnete sa umjeravanjem sve dobro promiješati.


Uronite sondu u vodu do dubine 5-10cm. Pazite da sonda ne dira rubove posude i da bude što više na sredini. Kada se očitana vrijednost stabilizira možete umjeriti termometar naravno ako ima mogućnost za to. Mehaničkim termometrima to se radi pomicanjem skale, a digitalni imaju opciju u izborniku ili tipku predviđenu baš za tu namjenu. Amaterske i kućne izvedbe termometara uglavnom nemaju tu mogućnost pa možete kao u mom slučaju samo provjerit kolika mu je pogreška. Na slici gore je multimetar koji može mjeriti temperaturu pomoću sonde K- tipa. Ne može se umjeravati ali barem vidite koliko "laže". Izmjerio je temperaturu od 1C što znači da mu je pogrška +/- 1C.

 

Metoda vrelišta vode 

Metalnu posudu punu vode stavite na štednjak ili neki drugi izvor topline. Kada voda proključa znamo da je njena temperatura 100C. Uronite sondu termometra u nju i možete kalibrirati termometar kao i u prethodnom slučaju. Neću ulaziti duboko u teoriju ali treba napomenuti da se temperatura vrelišta vode mijena ovisno o nadmorskoj visini iznad razine mora na način da se temperatura vrelišta spušta što smo višlje. Iz ovog razloga ja preferiram prvu metodu. Unatoč svemu moj instrument sa slike je izmjerio temperaturu od 101C što potvrđuje da mu je pogreška +/- 1C.

 

Tags: termometar, umjeravanje