Elektro Tehnički Portal

12V rasvjeta podruma

 

 
Ako živite u stanu vjerojatno imate u podrumu spremište za bicikle ili neke druge stvari koje nisu za stan. Većinom su izvedene drvenim daskama i ima ih koliko i stanova. Problem je što rasvjeta bude samo u hodnicima među spremištima pa je unutar same prostorije jako slaba. Rješenje je ugradnja još jednog rasvjetnog tijela unutar predmetnog prostora. Najjednostavnije bi bilo položiti kabel od prve razvodne kutije u podrumu te unutar spremišta montirati jednu žarulju na 230V i sklopku kojom bi se palila, ali pošto je rasvjeta podruma spojena na zajedničku potrošnju svih stanara, susjedi bi mogli prigovarati da nepotrebno trošite struju. Iz tog razloga potrebno je pronaći drugo rješenje a jedno od njih je: 

12V rasvjeta napajana iz akumulatora koju je potrebno ručno napunit nakon što se isprazni. Automatsko nadopunjavanje nije predviđeno iz razloga što bi opet u tu svrhu morali koristiti struju sa zajedničke potrošnje. Glavna komponenta sustava je 12V štedna žarulja. Još su vam potrebni akumulator kao izvor napajanja i sklopka za upravljanje. Sve su to lako nabavljive komponente tako da nećete imati problema s istim.  Postoji bezbroj načina kako izvest ovaj projekt, u nastavku teksta pogledajte moje rješenje.

 

Spajanje je toliko jednostavno da je shema suvišna, ali ipak prilažem jednu radi lakšeg razumijevanja cijelog projekta. 

 

Korišteni elektromaterijal: 

Štedna žarulja na 12V. Možete ih nabaviti u tvrtkama specijaliziranim za solarnu opremu, a znaju se naći i u velikim trgovačkim centrima tipa BauMax, Pevec...) Cijena u HR je oko 100kn za 15W-ni model. Moja je kupljena putem interneta na eBayu za nekih 40kn i možete je vidjeti na slici ispod.

 

Nadžbukna brodska svjetiljka s E27 grlom. Namijenjena je za rad s običnom žaruljom od 60W ali naravno može prihvatiti i 12V štednu za potrebe ovog projekta. Napomena: obratite pozornost na veličinu svjetiljke iz razloga što su štedne žarulje često duže od standardnih.

 

 

Akumulator, bilo koji 12V će poslužiti. Što je većeg kapaciteta, duže će svjetiljka radit.  Moj je izvađen iz starog UPS-a za kompjuter, ima 7Ah i s njim bi svjetiljka trebala radit nekih 5h.  Cjena novog je oko 100kn.  

 

 

Nadžbukna kutija 150x110mm. Na poklopac kutije je ugrađena zakretna sklopka (230V, 6A, 0-1) za upravljanje rasvjetom, i voltmetar za kontrolu stanja akumulatora koji naravno nije nužan za rad rasvjete i možete ga preskočiti. Upravljanje je riješeno na ovaj način iz razloga što su te stvari ležale neiskorištene u podrumu ali vi možete sve ovo zamijeniti običnom jednopolnom nadžbuknom elektroinstalacijskom sklopkom i sve spojiti unutar nje.

 

 

 

Postupak izrade:

 

Nadžbukna kutija pričvršćena vijcima za drvenu konstrukciju na mjesto predviđeno za nju. 

 

 

Kabeli od akumulatora i svjetiljke dovedeni do kutije pomoću vodilica s čavlićima. Uvedeni su kroz uvodnice u kutiju. Zbog iznimne jednostavnosti sve spajanje je obavljeno na rednoj stezaljci (luster klemi). 

 

 

Spajanje završeno, kutija zatvorena i puštanje u probni rad.

 

 

Tags: 12V, Rasvjeta