Elektro Tehnički Portal

Magnetizator - demagnetizator

 

 

Sigurno su vam puno puta pomogli namagnetizirani alati, najbolji primjer je sigurno odvijač. Kad vam ispadne vijak na nepristupačno mjesto sigurno ste ga lako upecali vrhom namagnetiziranog odvijača. Čak i ako nije namagnetiziran, to se vrlo lako napravi prislanjanjem na jaki permanentni magnet. A što napraviti kad vam upravo ta osobina smeta, kad radite na malom prostoru pa vam se za pincetu ili odvijač lijepe matice ili neki drugi sitni metalni predmeti? U nastavku pogledajte kako napraviti jednostavan uređaj koji će vam pomoći da riješite oba problema.

 

Više slika bolje kvalitete cijelog projekta možete pogledati u galeriji na kraju ovog teksta, a ako vam je magnetiziranje nepotrebno pogledajte ovdje kako na brz način možete demagnetiziriti alate. Ispod pogledajte video ovdje opisanog uređaja u radu:

 

 

Shema


Znamo da se metal demagnetizira izlaganjem izmjeničnom magnetskom polju i isto tako magnetizira izlaganju istosmjernom magnetskom polju. Shemu uređaja koji stvara takva polja pogledajte na slici dolje.

 

 

Princip rada je jako jednostavan. Kada kroz zavojnicu pustimo izmjeničnu struju ona naravno stvara izmjenično magnetsko polje. To je slučaj kada je izborni prekidač u položaju 1. U drugom slučaju kada je prekidač u položaju 2 struja teče preko diode D1 i poluvalno se ispravlja. Takva ispravljena istosmjerna struja stvara istosmjerno polje u zavojnici.

 

Popis materijala

 

Zavojnica


Najvažnija komponenta koju morate nabaviti je zavojnica. Poslužit će svaka iz uređaja koji radi na 230V. Moja na slici ispod je uzeta iz motorića koji pogoni programator perilice za rublje. Snaga motorića je 3,5VA, otpor zavojnice je 1500R. Možete ih naći u:

  • štednjacima gdje služe za pogon električnog ražnja
  • mikrovalnoj pećnici gdje okreću staklenu ploču
  • perilici za rublje gdje okreću programator (moj slučaj)

Mogu poslužiti i zavojnice elektromagneta, sklopnika ili releja na 230V.

 

 

Kutija


Poslužiti će bilo koja kutija, bitno je da bude plastična radi izolacije i zaštite od strujnog udara pošto je uređaj spojen na mrežni napon 230V. Ako hoćete da se uređaj drži jednom rukom poželjno je da bude manjih dimenzija i izduženog oblika kao na slikama dolje.

 


Prekidač


Potrebno je nabaviti izmjenični prekidač često nazivan i izborni 1-0-2 prekidač. Možda bi bolja opcija bila nabaviti izborno tipkalo 1-0-2 koje se samo vraća u neutralni položaj. Bitno je da mu nazivni napon bude za 230V i prekidna struja 2A, sve više od toga je prihvatljivo.  

 
Dioda


Odabrana dioda je tipa 1N4007. Bolja opcija je ugradnja greatzovog spoja radi punovalnog ispravljanja ali sam dobre rezultate postigao i sa samo jednom diodom i poluvalnim ispravljanjem tako da nema potrebe za tim. Ako koristite malo jaču zavojnicu pametno bi bilo staviti dvije diode u seriju zbog velikih naponskih špiceva koji nastaju prilikom isključivanja induktiviteta.


Kabel


Poslužit će svaki kabel koji vam se nađe pri ruci. Dovoljan je i dvožilni kabel sa utikačem bez kontakta za zaštitno uzemljenje zato što je uređaj zatvoren u plastičnoj kutiji.

   

Postupak izrade 


Prvo je potrebno na kutiji izrezati otvore za sav potreban materijal. Kutija od ABS plastike se jako lako reže tako da će biti dovoljna mala pilica i jedan skalpel da sve obradite.

 

 

 

Sljedeći korak je spajanje svih komponenti prema gore danoj shemi. Koristite termobužire za izolaciju spojeva za koje ne želite da se spoje unutar kutije. Primjer jednog rješenja iz mog uređaja pogledajte na slici dolje.

 

 

Smjestite sve u kutiju. Kabel i prekidač su predviđeni za ugradnju u ovakve kutije pa s njima nema problema, no zavojnica bas i nije pa će te je vjerojatno morati zalijepiti kao i ja da stabilno stoji na svom mjestu.

 

 

Zatvorite kutiju, pričvrstite je vijcima i uređaj je gotov. Preporučujem provjeriti spojeve multimetrom prije priključenja na mrežni napon.

 

 

Više slika bolje kvalitete cijelog projekta možete pogledati u galeriji ispod:

 

 

Tags: demagnetizator, magnetizator, DIY, uradi sam