Elektro Tehnički Portal

Tragač Kabela

Ovaj uređaj će vam pomoći da pratite kabele u zidu do dubine od čak 15 cm, ili da iz hrpe kabela izdvojite onaj koji tražite. Recimo kada u neki ormar dolazi nekoliko desetaka kabela s ovim uređajem bez problema otkrijete onaj koji tražite. Sastoji se od dva dijela: predajnika i prijemnika. Koristi se na način da predajnik spojite na početak kabela koji želite pratiti, on pušta u kabel lako raspoznatljiv signal koji dalje pratite prijemnikom.

 

 


NAPOMENA: Uređaj je predviđen za uporabu na kabelima u beznaponskom stanju!!!

 

Prijemnik


Dolje dana shema prijemnika je kao što vidite dosta jednostavna i sastoji se od svega par bitnih dijelova:

  • Antene koja je izvedena od obične izolirane žice dužine 7cm, idealna dužina bila bi 10cm ali zbog dimenzija kutijice i cijevi u koju je ugurana antena nisam mogao postići veću dužinu. Plastična cijev na slici je odsječena od WiFi antene koja dolazi uz većinu današnjih WLAN kartica.

  • High pass filtera (C1, R2)

  • Pojačala (IC1) i izlaznog stupnja (T1)

  • Zvučnika visoke impedancije od 220R, koji se može naći u telefonskim slušalicama. Zbog prevelikih dimenzija zamijenio sam ga s manjim impedancije 110R koji je izvađen iz starog Panasonic bežičnog telefona. Pokazalo se da radi jednako dobro kao i prvi.

Klik za vecu sliku

Potenciometar P1 služi za podešavanje pojačanja uređaja. Ako ste gledali slike u galeriji možda ste primijetili da je "masa" uređaja spojena s metalnim djelom prekidača. Razlog tome je što uređaj puno bolje radi kada rukom dodirnete masu. U mom slučaju prekidač ja na dobrom položaju koji je lako dostupan tijekom korištenja tragača.
 
 

Predajnik


Klik za vecu sliku

 

Kao što vidite u shemi za predajnik je korišten dobro poznati timer 555, samo dupli, t.j. dva komada u jednom kućištu oznake 556. Drugi timer se koristi za modulaciju signala koji generira prvi. Izlazna frekvencija kontinuirano varira između 2100Hz i 2200Hz. Signal je lako raspoznatljiv i definitivno ga nećete zamijeniti s nekim drugim signalom koji je možda prisutan. Izlaz je izveden preko otpornika R6 i kratkog komadića žice koji se ponaša kao antena, drugim krajem je spojen na RJ11 i RJ45 priključnice na kutiji.

Na sljedecim linkovima možete pogledati par video clipova uređaja u radu:
Video 1
Video 2
 
Više slika svih dijelova i unutrašnjosti uređaja možete naći u galeriji:
 

Tags: tragač kabela, zumer, tracer