Elektro Tehnički Portal

Računalom upravljan prekidač

 

 

Projekt jednostavnog uređaja koji će umjesto vas paliti i gasiti periferije spojene na računalo.

Stara računala su imala na napajanjima ugrađenu priključnicu koja se gasila zajedno sa računalom. Sve što ste trebali napraviti je da spojite na tu priključnicu produžni kabel i kad ugasite računalo s njim se ugase: printer, skener, monitor, zvučnici, te sve ostalo što je spojeno na isti produžni kabel. Naravno sve to se ponovo i upali kada ponovo upalite računalo. Prednost ovog načina upravljanja periferijama je u uštedi energije iz razloga što svi ti uređaji ostanu u stand by režimu rada nakon što se računalo ugasi te na taj način uvijek troše malo struje.

Nažalost otkad se koriste nova napajanja upravljana software-om toga više nema. Zato u nastavku pročitajte kako napraviti uređaj koji će vam pomoći da riješite taj nedostatak.

 

Princip rada je jako jednostavan. Sve se temelji na tome da pratimo napon USB porta. Kada se računalo upali na USB portu se pojavi napon od 5V koji automatski upali elektronički relej (Solid State Relay – SSR) a on dalje upravlja mrežnim naponom. 
SSR je idealan uređaj za ovu namjenu zbog svojih osobina:
  • Upravlja se istosmjernim naponom od 3-32V 
  • Posjeduje elektroniku koja prekida napajanje na sekundarnoj strani kada sinusoida struje prolazi kroz 0, te na taj način ne stvara nikakve smetnje i interferencije.
  • Sva elektronika za upravljanje se nalazi u njemu i optički t.j. galvanski je odvojena od mrežnog napona.

 

Uređaj je toliko jednostavan da nema potrebe crtati shemu radi pojašnjenja već ću grafički prikazat izgled uređaja i način spajanja na crtežu ispod:

 

Napomena:
Neka računala imaju 5V na USB portovima i kad su ugašena. U tom slučaju potrebno je u BIOS-u isključiti tu opciju ili nećete moći koristiti ovaj uređaj.
  
 

Popis materijala  

 

Kutija


Prvo što trebate nabaviti je odgovarajuća kutija. Pokušajte nabaviti nešto slično kako sa slika ispod. Poželjno je da kutija na sebi ima utičnicu i utikač. Druga opcija je da sve ugradite u kućište produžnog kabela ali uglavnom nema dovoljno mjesta za to pa preporučam kutiju kao što je moja.

 

 

USB priključnica


Potrebno je nabaviti bilo kakvu utičnicu preko koje će mo dovesti napon sa računala u uređaj. Na slici ispod vidite klasični dodatak s dva USB priključka tipa A koji se montira u otvor na zadnjoj strani kućišta računala. Lako je dobavljiv u prodavaonicama informatičke opreme. Druga opcija je nabavka priključnice tipa B, kao što je na printerima. Naime teže je nabaviti kabel tipa A- A kao što je u mom slučaju pa je samo zato preporuka da idete na kombinaciju A- B. Naravno ništa od ovoga nije kritično i najbolje je koristit ono što već imate negdje u ladici.

 

 

 

Elektronički relej


Elektronički relej ili SSR – Solid State Relay kako se češće naziva. Možete koristiti bilo koji ako se upravlja istosmjernim naponom. Uglavnom je to napon od 3-32V. Druga stvar na koju morate paziti je da bude predviđen za mrežni napon min. 230V i struju  min. 10A.  Relej sa slike koji sam ja koristio može prekinuti 25A i definitivno je prejak za ovu namjenu ali može poslužiti kao i svaki drugi koji nabavite.
 
 

 

 

  

Postupak izrade 

Prvo što treba napraviti je ugradit USB priključnicu u kutiju. Ja sam iskoristio metalni dio od originalnog nosača zato što već ima na sebi prorezane otvore za USB konektor i vijke koji drže priključnicu. Idealan alat za krojenje ovakvih stvari je dremel ili proxxon modelarska bušilica sa reznim pločama.

 

Ugradite priključnicu u kutiju i pripremite kabel za spajanje na elektronički relej. Potrebne su nam samo dvije žice iz kabela i to crvena (+) i crna (-). Ostale možete odrezati.  Raspored pinova na USB priključnicama prema odabranom tipu možete pogledati ovdje

 

Spojite vodove sa USB priključnice na elektronički relej. Pri tome pazite na polaritet. Na releju je točno označeno gdje dolazi pozitivni, a gdje negativni pol.

Mrežni dio spojite kao na slici. Znači prekidate samo jedan vod i preko releja ga vodite na utičnicu. Ostale vodove spojite direktno sa utikača na utičnicu. Koristite vodove minimalnog presjeka 1,5mm2.

 

Spojite sve završetke vodova na utičnicu kutije i gotovi ste. Još možete spojiti i tinjalicu koja služi kao indikacija da je uređaj uključen.

Probni rad. Znači kada dovedemo napon sa USB porta na elektronički relej on provede što pokazuje crvena LEDica na njemu. Upaljena tinjalica govori da je relej uklopio i da je utičnica na kutiji pod naponom. Budite iznimno oprezni dok je uređaj otvoren zbog opasnosti od strujnog udara!!!

 

Na slici ispod možete vidjeti uređaj spojen na mrežni napon i povezan sa računalom. Stolna lampa je simbolično spojena radi indikacije da uređaj radi.

 

 

Tags: računalo, daljinsko upravljanje