Elektro Tehnički Portal

Ionizator

Ionizator je električni uređaj koji pročišćava i ionizira zrak na način da proizvodi negativne ione - anione, te na taj način neutralizira negativne utjecaje zračenja koje nastaje uporabom električnih uređaja (TV, kompjutori, el. instalacije, mobiteli...) Čestice prašine, pelud, dim, te neugodni mirisi koji se nalaze u zraku su (+) naboja. Negativni ioni vežu na sebe pozitivno nabijene čestice koje nakon toga padaju na tlo gdje se lako mogu odstraniti.

 

 

Princip rada je sljedeći. Električni naboj na nekom objektu je najveći na njegovom najoštrijem djelu. Zato kad negativni napon narinemo na iglu naboj na vrhu igle je tako visok da doslovno izbaci ione u prostor koji zatim budu otpuhani jakim negativnim elektromagnetnim poljem koje vlada oko igle. Rezultat svega toga je lagani povjetarac sa vrha igle koji se može osjetiti ako približite ruku igli, čuje se neki piskutavi zvuk i ako gledate iglu u mraku oko nje se vidi mala plavičasta korona. Ovo je stvarno opis u kratkim crtama ali ako vas zanima teorija proučite pojmove udarna ionizacija i koronarni izboj. 


Shema:

Ionizator se sastoji od:

  • VN izvora napajanja, u mom slučaju kaskada (tipa Walton Cockroft) spojena direktno na 230V. Izvedena od 27 dioda i kondenzatora. Diode su tipa 1N4007, a kondenzatori 0,047uF - 630V. Na kraju kaskade su stavljena 3 otpornika od 10MR, njihova uloga je ograničenje struje u slučaju direktnog dodira igle, te spriječavanje strujnog udara.
  • Ionizacijske igle, ustvari obične igle za šivanje ili pribadače spojene na VN kaskadu
  • Indikacije rada, koja se sastoji od: otpornika R5, kondenzatora C28 i neonske tinjalice NE. Indikator pokazuje količinu struje koja teče prema ionizaciskim iglama, a radi na sljedećem principu: Struja koja teče kroz R5 stvara pad napona koji puni kondenzator C28 do vrijednosti koja je dovoljna da upali tinjalicu. Zatim se prazni preko tinjalice dok napon opet nebude prenizak da ona dalje svjetli. Dakle tinjalice lagano treperi dok je ionizator uključen, a broj treptaja je proporcionalan sa količinom struje koja teče. Indikator nije nužan za rad ionizatora tako da se može izostaviti prilikom gradnje. Ako ga nećete koristiti jednostavno prebrikajte kontakte "k" i "l" sa komadom obične žice.
  • Pozitivnog izlaza "A" koji se ne koristi u ovom uređaju i može se bez problema izostaviti, služi za proizvodnju ozona pomoću ove iste pločice. Postupak ću opisati u daljnjem tekstu.

 

 

Ionizator

Na ovaj način spojite pcb da dobijete ionizator, znači na kontakt "B" spojite ionizacijsku iglu.

Generator ozona

Kao i kod ionizatora na kontakt "B" spajamo ionizacijsku iglu, ali u ovom slučaju ispred igle treba ugraditi malu metalnu cjevčicu i spojiti je na kontakt "A". Na taj način izazivamo pojavu jake korone t.j. ozona na vrhu igle i protok velike količine iona kroz cijev koji na taj način odnose ozon sa vrha igle.

Download:

 

Više slika cijelog uređaja možete vidjeti u galeriji:

 

Tags: ionizator