Elektro Tehnički Portal

LoZ adapter

U nastavku teksta pronađite opis izrade uređaja za mjerenje napona s niskom impedancijom. Poništava inducirani napon u kabelima koji je dosta problematičan u industrijskim mjerenjima a sve češće i u kućnim električnim instalacijama. Često se taj napon naziva „duh“ napon, a u stranoj literaturi: engl. Ghost voltage i Stray voltage. Proizvođači kvalitetne mjerene opreme imaju u prodaji ovakve uređaje, postoje i instrumenti koji su tvornički opremljeni ovakvim adapterima uglavnom pod oznakom LoZ. (Lo = low ili u prijevodu niska, Z = impedancija)


Malo teorije:


Moderni digitalni instrumenti imaju dosta veliku ulaznu impedanciju (>1MΩ), što je u većini slučajeva dobra osobina jer ne opterećuje strujni krug i neće utjecati na rad istoga tijekom mjerenja. Generalno takvi instrumenti su prikladni za sve vrste mjerenja osim jednog, a to je mjerenje induciranog napona te upravo zbog spomenute visoke impedancije ne možete biti sigurni da li je napon stvaran ili induciran što može biti dosta zbunjujuće.

Inducirani napon nastaje radi kapacitivnosti među vodičima pod naponom i onih koji nisu pod naponom. Pod utjecajem elektromagnetnog polja iz vodiča koji je pod naponom inducirani napon se pojavljuje na krajevima vodiča koji nije spojen. U praksi će te to naći u višežilnim kabelima u kojima ima par slobodnih žila koje se ne koriste, ili u kabelu koji se ne koristi ali prolazi pored kabela pod naponom.

Jedini način za dokazati da li je mjereni napon stvaran ili induciran je pomoću instrumenta s niskom impedancijom koji će opteretiti strujni krug malim otporom te će inducirani napon poništiti odnosno disipirati a instrument će pokazati pravu vrijednost koja uglavnom bude 0V ili jako blizu te vrijednosti.

 

Shema


Shema je očekivano jednostavna. Na priključnice se spaja instrument visoke impedancije. Paralelno njemu u shemi je prikazano opterećenje male impedancije od 3kΩ. Sastoji se od otpornika R i dva PTC otpora koji ukupno u seriji daju 3kΩ @ 25C. PTC otpori se koriste radi sprječavanja velike disipacija na otporu R ako pomoću adaptera mjerite stvarni napon a ne inducirani gdje se njima s porastom temperature povećava otpor te sprječava neželjena velika disipacija.

 

Postupak izrade


Za početak pronađite kućište starog punjača za mobitel. Poželjno je da se zatvara vijcima radi lakšeg rastavljanja i kasnije sastavljanja. Možda niste znali, ali razmak kontakata na EU utikaču je identičan onome na priključnicama mjernog instrumenta te je zato odabrano upravo ovo kućište.


Poklopac kućišta potrebno je izbušiti i prirediti za ugradnju priključnica za mjerne (ispitne) kabele samog instrumenta. Klasične priključnice 4mm su odabrane, popularno zvane banana ili laboratorijske priključnice.


Spoj je toliko jednostavan da nema potrebe za PCB-om. Sve se može spojiti direktno na kontakte. Pogledajte jedno od mogućih rješenja na slikama ispod.


Po završetku spajanja pažljivo zatvorite kućište i pazite da se nešto od spojeva ne dodiruje zbog načina izrade. Preporuka je sve ispitati instrumentom prije spajanja na mrežni napon. Za kraj malo šminke, naljepnicu možete skinuti ovdje ako želite zalijepiti na gotov uređaj.

 

Više slika bolje kvalitete cijelog postupka izgradnje možete pogledati u galeriji:


Korištenje adaptera i važne napomene


Uređaj umetnite u instrument na mjesta koja inače koristite za mjerenje napona, a mjerne kabele u adapter, instrument postavite na mjerenje napona i spremni ste za početak rada. Slika ispod daje dobar uvid u korištenje.

Napomene:

  • Adapter je namijenjen samo za mjerenje napona s odgovarajućim digitalnim instrumentom visoke impedancije.
  • Adapter opterećuje strujni krug s otprilike 3 kΩ @ 25C
  • Adapter je predviđen za intermentni rad, nije poželjno ostaviti ga stalno spojenim duže od 1minute.
  • Ne koristiti gdje niska impedancija može prouzrokovati oštećenja.

 

Tags: indukcija, Voltage, Stray, Ghost, LoZ, napon