Elektro Tehnički Portal

FID produžni kabel

 

 

U elektrotehnici postoje razne zaštite koje štite od: prevelike struje, prenapona, preopterećenja itd. da ne nabrajam jer bi se popis mogao razdužiti, ali samo jedan uređaj štiti ljudski život a to je FID sklopka. U nastavku pročitajte kako se zaštiti u svojoj radionici.

FID sklopke se koriste kao osnovna zaštita od električnog udara i kao jedina zaštita ljudskog života. Često se koriste i nazivi: RCD, ZUDS ili FI sklopka. Princip rada je dobro poznat i neću ovdje puno ulazit u teoriju ali u kratkim crtama svodi se na to da zbir struja koje uđu u FID sklopku mora biti jednak zbiru struja koje izađu iz nje, ako to nije slučaj i dio struje počne otjecat preko zaštitnog vodiča ili još gore čovjeka, sklopka reagira i isključuje napajanje. Poznato je da struja do 30mA nije opasna po ljudski život pa ako nešto štitimo sa FID sklopkom diferencijalne struje 30mA znači da štitimo i ljudski život. 

U radionici ili na radnom stolu stvarno nema smisla ne koristiti ovakavu vrstu zaštite kad već postoji. Ako strujni krug na kojeg ste spojeni već nije štićen FID sklopkom onda možete napravit jedno priručno rješenje kao na slici gore. Kao što vidite sklopka je integrirana u produžni kabel pa je možete koristiti bilo gdje je potrebna zaštita ove vrste. 

Postupak izrade je krajnje jednostavan i nema potrebe za detaljnim objašnjavanjem. Produžni kabel je presječen i na tom mjestu je ugrađena FID sklopka. Korišteni materijal i sam postupak vidi se na slikama dolje. 

 

Tags: FID, zaštita, kabel