Elektro Tehnički Portal

LoZ adapter

U nastavku teksta pronađite opis izrade uređaja za mjerenje napona s niskom impedancijom. Poništava inducirani napon u kabelima koji je dosta problematičan u industrijskim mjerenjima a sve češće i u kućnim električnim instalacijama. Često se taj napon naziva „duh“ napon, a u stranoj literaturi: engl. Ghost voltage i Stray voltage. Proizvođači kvalitetne mjerene opreme imaju u prodaji ovakve uređaje, postoje i instrumenti koji su tvornički opremljeni ovakvim adapterima uglavnom pod oznakom LoZ. (Lo = low ili u prijevodu niska, Z = impedancija)

Continue Reading

DIN montaža Z-Wave modulaU kućnoj automatici do nedavno nije bilo u ponudi Z-Wave modula za ugradnju na DIN šinu. Iz tog razloga improvizacija je bilo jedino rješenje a jednu od njih pogledajte u nastavku teksta.

Continue Reading

Video izolator

U prošlom projektu smo započeli s temom ground loopa-a, objasnili teoriju ove nepoželjne pojave, kako se locira i opisali izradu audio izolatora. Sada nastavljamo na istu temu i opisat ćemo antenski ili video izolator.

 


 

Continue Reading

12V rasvjeta podruma

 

 
Ako živite u stanu vjerojatno imate u podrumu spremište za bicikle ili neke druge stvari koje nisu za stan. Većinom su izvedene drvenim daskama i ima ih koliko i stanova. Problem je što rasvjeta bude samo u hodnicima među spremištima pa je unutar same prostorije jako slaba. Rješenje je ugradnja još jednog rasvjetnog tijela unutar predmetnog prostora. Najjednostavnije bi bilo položiti kabel od prve razvodne kutije u podrumu te unutar spremišta montirati jednu žarulju na 230V i sklopku kojom bi se palila, ali pošto je rasvjeta podruma spojena na zajedničku potrošnju svih stanara, susjedi bi mogli prigovarati da nepotrebno trošite struju. Iz tog razloga potrebno je pronaći drugo rješenje a jedno od njih je: 

Continue Reading