Elektro Tehnički Portal

Kućno strukturno kabliranje

Danas je nezamislivo izvesti nekakav poslovni prostor bez instalacija slabe struje. Priključnice za telefon i kompjutersku mrežu se dovode do svakog  radnog mjesta. Riječima struke  izvodi se strukturno kabliranje. Nažalost,  u stambenim prostorima to nije slučaj, iako često postoji potreba za tim. Uzmimo u obzir da današnja domaćinstva često imaju po dva TV-a, dva kompjutera, telefon i u zadnje vrijeme priključak za IPTV (MAXTV). Sve te instalacije se naknadno izvode raznim improvizacijama do pojedinih uređaja, kabeli se zavlače pod lajsne od parketa i laminata, naguraju pod tepih ili iza namještaja. Ukratko, sve je to jako neuredno i uglavnom tehnički neispravno. Upravo iz razloga proširenja instalacija slabe struje u domaćinstvima ukazala se potreba za nekom vrstom kućnog strukturnog kabliranja. Veliki proizvođači informatičke opreme su to prepoznali i nude gotova rješenja uglavnom pod nazivom Home Wiring ili u slobodnom prijevodu kućno kabliranje. Nažalost, takva rješenja su još uvijek preskupa pa ću vam u nastavku teksta opisati jedno jeftinije rješenje s komponentama raznih proizvođača. Investicija je cca 1000kn, ormarić opremljen pasivnom opremom košta oko 500kn, a krajnje priključnice 300-500kn, zavisi za koju se opciju odlučite.


Nedavno sam renovirao svoj stan pa ću u daljnjem opisu koristit njegove slike i crteže. Za početak ću prikazati tlocrt stana i postojeću instalaciju slabe struje u njemu. 

Klik za vecu sliku

Na slici gore vidimo da u cijelom stanu postoji jedna telefonska priključnica u hodniku i jedna RTV priključnica u dnevnom boravku. Stan se nalazi u zgradi staroj 30 g. i instalacije su izvedene prema tehničkim uvjetima koji su tada bili važeći. Ako se nalazite u starijem stanu ili kući vjerojatno je i kod vas ista situacija. Nažalost, u većini novoizgrađenih stanova su instalacije slabe struje na istoj razini kao i prije 30 g.!

Sljedeće slike nam pokazuju tlocrtni raspored instalacije slabe struje nakon završetka svih radova i shematski prikaz istih.

U hodniku stana je montiran ormarić Tk u kojem je centralizirana sva instalacija; iz njega idu kabeli do priključnica slabe struje u svakoj sobi, te su u njega dovedeni dolazni vod telefonske instalacije, RTV instalacije i napojni vod 230V za utičnicu unutar ormarića.
Prednosti su ogromne a najbitnije od njih su:

  • Svaka soba je ožičena, znači u svakoj sobi je moguće spojiti TV, TEL ili PC.
  • Lako prespajanje unutar ormarića. Svaka utičnica ima svoj broj koji je isti i u ormariću te se u njemu određuje za što će biti: TEL, PC ili IPTV.
  • Svi modemi (DSL, ISDN…) davatelja usluga i ostala oprema su smješteni unutar ormarića.
  • Velika fleksibilnost, recimo treba premjestiti PC iz jedne u drugu sobu, dovoljno je unutar ormarića prespojiti kabel na priključnicu u toj sobi.


Ormarić

Odabrani ormarić je troredni podžbukni proizvođača Hager, model Volta VU36C. Inače je predviđen za smještaj osigurača i ostale opreme instalacije jake struje na DIN šine. Nama treba samo prazan ormarić ali pošto se ne može kupiti takav poslužit će i ovaj. Dio opreme je predviđen za ugradnju u ormarić tog proizvođača, pa je bolje uzet njega da ne morate kasnije improvizirat. Na slikama ispod vidite par detalja ugradnje ormarića. Ugrađen je na mjesto gdje je prije bila montirana telefonska priključnica, zid je od betonskog bloka na koji su zaljepljene gips ploče. Otvor je izrezan točno prema mjerama ormarića i blok je išteman da se oslobodi mjesto za montažu, a ormarić je na kraju učvršćen purpen pjenom. 


Patch panel

ili nosač RJ45 konektora. Svi kabeli informatičke instalacije koji dolaze u ormarić terminiraju se takozvanim RJ45 konektorom i završavaju na patch panelu. Njegova svrha je da olakša razna prespajanja unutar ormarića.  Svaki konektor na patch panelu ima broj koji je isti kao i broj priključnice na koju je spojen. 


Odabrani patch panel je od proizvođača R&M, model „Patch Panel Cat.5e 20xRJ45/u“, RJ45 konektori su od istog proizvođača i nose oznaku „Connection Module,Cat.5e,1xRJ45/u,Snap“ Zastupnik za R&M opremu je firma COMBIS i možete je nabavit preko njih. Još jedna prednost ovog konektora je da vam netreba nikakav poseban alat za spajanje, na sljedećim slikama ispod pogledajte postupak montaže konektora.


Kabel

Odabrani kabel je obični mrežni kabel kategorije 5e, U/UTP 4x2x0,4mm. Tu nema puno dileme, sve se svodi na to da kabel mora biti iste kategorije kao i RJ45 konektori koje ste kupili, moji su Cat 5e pa je i kabel iste. Svi su položeni u savitljivim rebrastim elektroinstalacijskim cjevima Ø16 i Ø20mm. U normalnim okolnostima cijevi s kabelima bile bi položene u zidove na udaljenosti 20 cm od vodova jake struje, međutim ja sam napravio iznimku. Sva instalacija slabe struje je položena u pod. Razlog tome je što sam u cjelom stanu radio nove podove. Na mjestima gdje su bile predviđene nove pločice u postojećoj glazuri je usječen žlijeb u koji su položene cijevi te su kasnije zalivene ljepilom za pločice, a tamo gdje dolazi nova glazura cijevi su položene ispod nje na betonsku ploču. Na sljedećih nekoliko slika možete vidjeti primjere polaganja kabela u pod.


RTV

Unutar Tk ormarića je riješena i distribucija RTV signala po stanu. Svi kabeli su koaksijalni tipa RG58 terminirani F – konektorima. RTV signal je u ormarić doveden iz dnevne sobe gdje je prije bila montirana RTV priključnica, zatim ide na antenski razdjelnik 1/3, te s njega odlazi na priključnice u sobama. Priključak na postojeću RTV instalaciju zgrade je izveden na način da je koaksijalni kabel doveden u razvodnu kutiju priključnice, na njega je montiran obični antenski konektor i spojen na istu. Priključnica je preuređena tako da se cijela može ugurati u svoju kutiju zajedno s konektorom, sve to na kraju je zatvoreno poklopcem za razvodne kutije.  Proizvođač razdjelnika u ovom slučaju nije bitan iako je preporuka koristiti kvalitetnije kao što su Spaun i Hirschman. Jedina stvar na koju treba obratit pozornost je da bude predviđen za frekvencije do 1000 MHz i da ima izlaza koliko vam treba priključnica. Kao opcija je položen jedan rezervni kabel od hodnika zgrade do ormarića Tk radi spajanja na instalaciju kabelske televizije koja bi u budućnosti trebala proći tim putem, ovaj kabel naravno možete zanemariti ako kod vas nije isti slučaj.


 

Energetska priključnica

Prvobitna ideja je bila da se ostavi jedna DIN šina u ormaru i na nju se montira jedan automatski osigurač od 6A i priključnica sa slike. Pokazalo se da to nije dobra ideja zato što je ispravljač modema prevelik te se vrata ormarića ne mogu zatvoriti. Zato je priključnica montirana bočno na stjenku ormarića a osigurač izbačen zbog nedostatka mjesta za montažu. Priključnica je proizvođača Legrand, model za ugradnju na DIN šinu.

 

  

Oprema ormarića

Na ovoj slici vidite opremljen ormarić sa svom predviđenom opremom, sve je spojeno prema gore danoj shemi priloženoj uz tlocrt. Sve u ormariću je montirano vijcima ili je zaljepljeno dvostranom ljepljivom trakom. Razvod RTV instalacije je već opisan gore u tekstu pa ću ukratko preći ostali dio. Dakle, dolazna telefonska linija je spojena na „spliter“ ili razdjelnik, iz njega prvi odlaz je spojen na DSL modem, a drugi na priključnicu patch panela koja vodi u dnevnu sobu gdje je spojen telefon. Iz modema dva kratka RJ45 patch kabela su spojena na priključnice patch panela koje vode do komjutera u dnevnoj i radnoj sobi.

 

 

Krajnje priključnice

Odabran je modularni sustav priključnica proizvođača Legrand iz programa Vela. Kao što vidite na slikama, sve priključnice jake i slabe struje su montirane u jednu kutiju, broj pojedinih modula prilagođavate svojim potrebama. Ova vrsta opreme je odabrana iz razloga što je renovirana kompletna instalacija jake struje s istom opremom. Druga opcija za priključnice, ako hoćete klasični sustav, koji se montira u kutije ø60 je od već spomenutog proizvođača R&M. Radi se o programu koji u jednoj utičnici nudi priključke za sve vrste instalacija slabe struje. Postoje razne opcije oko izbora vrste i broja priključnica, jedna od njih je prikazana na slici ispod. Da ih ja ne nabrajam sve kontaktirajte zastupnika za sve informacije.

 

 

 

 

 

Ovaj projekt je objavljen u Časopisu Majstor 04/09 pod imenom "Razvod slabe struje"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: Home Wiring, slaba struja, kućno kabliranje